Scroll To Top
Toggle Menu

 

Recensie optreden Cultureel Centrum "De Drom" Enkhuizen

Soepele improvisaties en denderende loopjes

Herringtown Jazzband zou niet misstaan in Bourbon Street

Jonica Hoff
Zomaar een zaterdagavond in New Orleans. Wandelend door Bourbon Street klinkt de jazz je tegemoet vanuit de vele cafés. Live muziek in elke club, welke zal je binnengaan? Uit de open ramen van de Drom klinkt een fijn geluid. We knikken elkaar toe en stappen naar binnen. Zonder al te veel verwachtingen bestellen we een biertje en nemen plaats achter een leeg tafeltje. De dixie-sound die ons naar binnenlokte heeft even pauze genomen, maar het zestal beweegt zich niet veel later met een idem dito biertje in de hand richting het podium. Het eerste nummer wordt ingezet en een moment later wanen we ons wederom in New Orleans. De Herringtown Jazzband speelt een fijn robbertje dixie waar weinig op af te dingen valt. Ze zouden echt niet misstaan in een café aan Bourbon Street: het publiek keuvelt het ene moment rustig boven een biertje, om het volgende moment geboeid te raken door een puike solo van een van de bandleden.
Vooral de soepele improvisaties van trombonist Henk van der Veen en de denderende loopjes van Erwin Schoen op klarinet of saxofoon zijn vanavond de moeite waard. Onderwijl speelt het zestal vooral bedaard samen, zonder al te veel pretenties. Het lijkt het credo van de band: vooral gezellig samenspelen.

Lekker vet

Toch worden tegen het einde van de avond nog even alle registers opengetrokken. Zo wordt 'It don't mean a thing if you ain't got that swing' lekker vet ingezet en gaan de remmen los bij 'You're driving me crazy' dat de mannen behoorlijk goed in de vingers hebben zitten. Vocaal komt Rob van Bergen goed tot zijn recht in 'So do I' en het langzamere nummer 'Blues in the air' past heel de band eveneens als gegoten.

Shine

Banioïst Rowan Bijl verrast de zaal tot slot met een stevige vocale vertolking van het nummer 'Shine'. Een fijn jazzgeluid waarvan we ongetwijfeld meer zullen gaan horen, zoals tijdens het 40-jarig jubileum van de band in november volgend jaar!


Bron: Enkhuizer Courant, 8 augustus 2016