Scroll To Top
Toggle Menu

 

HERRINGTOWN JAZZBAND / ENKHUIZEN (HOLLAND)
4 0 JAAR

Een band die 40 jaar bestaat (1977-2017) heeft best wel een geschiedenis, waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Er valt veel te vertellen over al die jaren van ons bestaan. Laten we beginnen met het ontstaan ervan.

Eind 60er jaren werd de Oude Stijl Jazz populair, zeker onder jeugd, die inmiddels kennis had gemaakt met deze muziek op de middelbare school tijdens dans- en feestavonden. Zeker het succes van de Dutch Swing College Jazzband heeft daaraan meegewerkt. Enkele grote steden organiseerden Jazz Festivals, waarvan Breda in 1971 één van de voorlopers werd en nog steeds is. Ook in Enkhuizen werd de Oude Stijl Jazz begin 70er jaren ontdekt. Mede door het ontstaan van diverse bands kreeg in Enkhuizen dat muzikale enthousiasme vorm in het eerste Enkhuizer Jazzfestival in 1973.
Enkele muzikale vrienden vonden elkaar en startten de "Herringtown Jazzband". Dat deed recht aan de oorsprong van de muzikanten en de stad Enkhuizen. In het stadswapen van Enkhuizen staan 3 gekroonde haringen om aan te geven dat de stad voor een groot deel van de visserij leefde. Dat verklaart ook het ontstaan van de naam "Herringtown Jazzband".
De muzikale basis van het orkest is jazzmuziek uit 1920-1930. In de loop der tijd is die stijl beïnvloed door Engelse Trad en uitgegroeid tot uiterst swingende, instrumentale en vocale jazzmuziek. Een afwisselend repertoire, stevige collectieven en uitbundige soli zijn ingrediënten van die stijl, waarop ook naar hartelust gedanst wordt. Het publiek speelt ook een belangrijke rol als extra instrument, dat door het orkest enthousiast en vol overgave wordt bespeeld. Kortom een orkest van grote muzikale klasse en van een hoog entertainment gehalte.
De uitdrukking “gelukkig hebben wij de foto’s nog” wordt nog benadrukt door vele plakboeken met foto’s en knipsels, vergaard tijdens optredens in binnen- en buitenland. Daarbij mogen de tournees in de toenmalige Sovjet Unie in 1987 en 1988 niet onvermeld blijven. Er werden destijds concerten gegeven in Moskou, St. Petersburg en Tbilisi (Georgië). Ook was er een uitgebreid interview en een optreden voor de Russische Televisie. Verder zijn wij regelmatig te zien en te beluisteren in Jazzclubs en op Jazzfestivals, o.a. in Duitsland, Engeland en Spanje en in eigen land op vele festivals , zoals in Enkhuizen, Breda, Zevenaar, Domburg etc.

Behalve een drietal cassettes zijn er drie CD’s uitgebracht, opgenomen bij de jazz-specialist Max Bolleman. Deze uitstekend opgenomen CD’s zijn nog steeds veel gekochte souvenirs, die men thuis nog eens op z’n gemak kan beluisteren. Aan een 4e exemplaar wordt gewerkt. Uiteindelijke opnames zijn begin 2017.

Al met al een orkest dat zijn sporen heeft verdiend en de toekomst swingend tegemoet ziet. Wij mogen dan ook niet ontbreken tijdens uw Festival of in uw Jazzclub. Ook op andere plaatsen waar men graag wil swingen, dansen en genieten van een afwisselend kijk- en luisterrijk spektakel, speelt de Herringtown Jazzband graag.
Indien u interesse heeft en ons wilt boeken, neem dan tijdig contact met ons op.

Onze lijfspreuk is: "VOELT U ZICH VERVELEND, AKELIG OF DOWN, BEL DAN SNEL DE HERRINGTOWN" !
Met vriendelijke groeten, Herringtown Jazzband / Enkhuizen (Holland) ( www.herringtownjazzband.nl )
Henk van der Veen - tel. 0031(0)228512965 / 0031(0)623297796 / e-mail: hwtvanderveen@hotmail.com

HERRINGTOWN JAZZBAND / ENKHUIZEN (Niederlande)
4 0 Jahre

Eine Band die schon vierzig Jahre existiert (1977-2017) hat allerdings eine ganze Geschichte, deren Ende noch nicht in Sicht is. Es gibt viel über all diese Jahre unserer Existenz zu erzählen. Fangen wir mit ihrer Ursprung an.

Am Ende der 60er Jahre wurde der traditionellen Jazz populär, besonders unter der Jugend, die gerade diese Musik im höheren Unterricht bei Tanz und Parteien kennengelernt hatte. Der Erfolg der Dutch Swing College Jazzband hat dazu unbedingt beigetragen. Einige große Städte organisierten Jazzfestivals, wovon die Stadt Breda im Jahre 1971 einer der Vorläufer war und immer noch ist. In Enkhuizen wurde der traditionelle Jazz am Anfang der 70er Jahre entdeckt. Aufgrund der Entstehung von mehreren Bands bekam Enkhuizen musikalische Begeisterung während des ersten Enkhuizer Jazzfestivals im Jahre 1973.

Einige musikalische Freunde trafen einander und starteten die "Herringtown Jazzband." Das tat den Musikern und der Stadt Enkhuizen recht. Im Enkhuizer Stadtwappen sind drei Heringe mit Krone zu sehen. Das bedeutet, daß die Fischerei für die Bevölkerung ein sehr wichtiges Erwerbsmittel war. Dies erklärt auch den Ursprung des Namens "Herringtown Jazzband”.
Die musikalische Basis des Orchesters ist die Jazzmusik von 1920 bis 1930. Im Laufe der Zeit ist die Musik von englischem Trad beëinflußt worden und extrem swingender, instrumentaler und vokaler Jazz geworden. Ein abwechslungsreiches Repertoir, robuste Kollektive und ausgelassene Soli sind die Zutaten, worauf nach Herzenslust getanzt werden kann. Als ein zusätzliches Instrument zeigt sich auch die Rolle des Publikums, das begeistert vom Orchester, “mitspielt”. Kurz gesagt: ein Orchester von großer musikalischer Klasse und sehr unterhaltsam.

Der Ausdruck "Zum Glück haben wir die Fotos noch" wird noch von vielen Scrapbooks mit Fotos und Zeitungsausschnitten bei Aufführungen im In- und Ausland bestätigt. Die Rundreise in der ehemaligen Sowjetunion (1987 und 1988) darf nicht unerwähnt bleiben. Damals wurden Konzerte in Moskau, St. Petersburg und Tblisi (Georgien) gegeben. Es gab auch ein ausführliches Interview und ein Auftreten für das russische Fernsehen.
Weiterhin sind wir regelmäßig in Jazzclubs und Jazzfestivals zu sehen und zu hören u.a. in Deutschland, England und Spanien. In den Niederlanden ist die Herringtown Jazzband ebenso in Jazzclubs und Jazzfestivals anwesend, so wie in Enkhuizen, Breda, Eindhoven, Domburg usw.

Nebst drei Kassetten sind auch drei CD’s produziert worden. Diese ausgezeichneten CD’s sind noch immer viel gekaufte Souvenirs, die man sich zu Hause nochmals anhören kann. Anfang 2017 erwarten wir unseren vierten CD.
Alles zusammengenommen, die Band hat ihre Sporen verdient und blickt in die Zukunft. Wir dürften deshalb nicht während Ihres Festivals oder in Ihrem Jazzclub fehlen. Auch an anderen Orten, wo man gerne tanzen und Musik geniessen möchte, ist die Herringtown Jazzband gerne bereit zu spielen.
Wenn Sie an uns interessiert sind und Sie uns buchen möchten, nehmen Sie dann zeitig Kontakt mit uns auf.
Unser Motto ist: Fühlen Sie sich mies oder down, buchen Sie dann schnell die Jazzband Herringtown.

Freundliche Jazzgrüße - Herringtown Jazzband / Enkhuizen (Niederlande) - www.herringtownjazzband.nl
Henk van der Veen - tel. 0031(0)228512965 / 0031(0)623297796 / e-mail: hwtvanderveen@hotmail.com

Geschiedenis HTJ tot 2010

De oprichting van de band

Eind 60er jaren was de oude stijl Jazzmuziek in Nederland erg populair bij jongeren. Dat was voornamelijk te danken aan de Dutch Swing College. Zij waren al vele jaren actief met vele optredens in het land en via de radio. Zij hadden zelfs een programma op Radio Veronica. Ook op middelbare schoolfeestjes waren veel jazzbands populair.

Die groeiende populariteit zorgde voor een eerste grote festival in Breda, in 1970. Zoals vaak zorgt een goed voorbeeld voor goede volgers. Zo ook Enkuizen, waar in 1972 het eerste festival werd georganiseerd.
Vóórdat het eerste festival een feit was werd er al Jazzmuziek gespeeld in Enkhuizen. Zien spelen doet spelen en al snel groeide het aantal muzikanten en bands in Enkhuizen.

In 1977 vond een groep muzikanten elkaar in dat Jazz-enthousiasme en noemde zich de Herringtown Jazzband. Dat deed recht aan Enkhuizen als Haringstad, duidelijk zichtbaar in het stadswapen, door drie gekroonde haringen. Door het gunstige Jazz-klimaat in Enkhuizen en ver daarbuiten werd het een vliegende start.

De muzikanten van het eerste uur waren:
Co Broer (oprichter) - Trompet
Jos Machtel - Trompet
Theo Kroeb - Klarinet, saxofoon
Herman Mens - Trombone
Wil Pietersz - Trombone
Jos Schoen - Trombone
Jan Lammertink - Bas
Jos Machtel - Bas
Ron Anthonio - Bas
Dirk M. Kwantes - Drums
Harry Jans - Banjo

Optredens

Al snel werd de band veel gevraagd in Binnen-, maar ook het Buitenland. Daarbij speelde zeker de snel stijgende roem van het Enkhuizer Festival en de vele bands die waren ontstaan een belangrijke rol.

In 1986 opende de band het Enkhuizer Festival zo succesvol, dat er een uitnodiging voor een tournee door de voormalige Sovjet Unie volgde. Dat tournee vond plaats in 1987, gevolgd door een tweede tournee in 1988. Daarbij traden wij op in Moskou, Leningrad en Tiblisi (Geörgie). Een fantastische ervaring, die nog steeds vaak besproken wordt niet alleen tussen de bandleden maar ook met de grote groep fans die toen mee was.

Verder was de band veel op tournee in vele Europese landen en op festivals, zowel als looporkest als voor een uitzinnig publiek in grote zalen. Karakteristiek bij die optredens is de lekker swingende muziek met veel zang, enthousiast en met humor gebracht. Het repertoire is daardoor zeer afwisselend en aanstekelijk zowel voor de luisteraar als mee swinger.

Vaak gehoorde opmerkingen gaan dan ook over het lekker swingend en dansbaar repertoire maar vooral over het enthousiasme en plezier dat de band uitstraalt. Of zij nu op straat spelen of op grote festivals, plezier is de basis van iedereen in de band en dat willen zij aan het publiek doorgeven.Vandaar ons devies:
"Voelt u zich vervelend, akelig of down,
bel dan snel de Herringtown!"

De HTJ omstreeks 2010

Vanaf de oprichting in 1988 kwamen en gingen de leden van de HTJ.
In 2010 werd een promotie video gemaakt. Ook werd er een CD uitgegeven, waarvan enkele samples op deze site zijn te horen.

De leden van de HTJ waren in 2010:

  • Rob van Bergen - Trompet - vocals
  • Willem Deutekom - Banjo
  • Luuk Jellema - Sousafoon - String bass
  • Theo Kroeb - Alt-, sopraan sax - klarinet
  • Dirk M. Kwantes - Drum
  • Henk van der Veen - Trombone - trompet

De leden van de HTJ in 2010