Scroll To Top
Toggle Menu

 

Info over Jazz muziek

Algemeen

De jazz wordt door sommigen beschouwd als Amerika's belangrijkste bijdrage aan de muziekgeschiedenis. Samen met de Blues, voorvader van de Jazz, is het een van de eerste echte oorspronkelijk Amerikaanse muziekstijlen. Van oorsprong is de jazz, evenals de blues, een versmelting van Afrikaans' e en Europese muziekstijlen die plaats vond in Amerika.
In eerste instantie is jazz een vorm van geimproviseerd muziek maken. Ze kan echter ook gecomponeerd, gearrangeerd en opgeschreven worden. Het ritme van jazz is een samenstel van ´swingende´ maat en veelvuldige tegen-ritmen.

Het ontstaan

De aanleiding tot het ontstaan van de jazz is de afschaffing van de slavernij in Amerika in 1863 geweest. Na de opheffing van de slavernij trok de zwarte bevolking weg van de plantages, richting steden. New Orleans werd al snel overspoeld door de ongeschoolde zwarten, waar spoedig geen werk meer voor was. Er bleef niets anders over dan bedelen of straatmuziek te gaan maken. Vaak stonden de werkloze zwarten in groepjes op de hoeken van de straten te zingen. Het geluid was een succes en al snel gingen ze optreden in cafe's. Met het verdiende geld werden instrumenten zoals drum, trompet, klarinet en tuba gekocht. De muziek die gemaakt werd ontsprong onder verschillende invloeden. De voornaamste stijlen die uiteindelijk tezamen de jazz zouden vormen, waren: de 'spirituals' van de Amerikaanse negerkerken, de 'Blues', de arbeidsliederen en de marsmuziek van de negerfanfares uit New Orleans.
De manier van musiceren berustte vooral op gemeenschappelijk improviseren, waarbij de trombone en de klarinet tegenstemmen waren voor de trompet, die de melodie speelde. De eerste jazz bands waren geboren. Een legendarische figuur uit de vroegste New-Orleans-periode was cornetspeler Buddy Bolden.
De West-Afrikaanse slaven, die op de Amerikaanse katoenvelden werkten, communiceerden veel met elkaar via gezongen boodschappen. Dit werden worksongs genoemd en met deze worksongs probeerden ze de zware arbeid op de katoenvelden iets dragelijker te maken, in hun vooral religieuze liederen zoals spirituals en gospelsongs klonk hoop naar een beter leven door. Vervolgens mengden marsmuziek, volksmuziek, spirituals en blues zich.
Buddy Bolden, King Oliver en Louis Armstrong waren daar de grote sterren, die speelden in bordelen en cafés van het havenkwartier. Toen de plezierwijk Storyville in 1917 werd gesloten, trokken veel muzikanten al of niet per boot naar Chicago. Chicago en niet lang daarna Kansas City werden toen hoofdstad van de jazz.


Aan het eind van de jaren twintig begon de 'Swing' periode, waarbij de orkesten van Duke Ellington, Count Basie en Benny Goodman hoogtij vierden. Tegen 1940 ontstond in New York een moderne, anti-commerciële stijl, die al gauw bebop of bop werd genoemd en waarvan Charlie Parker en Dizzy Gillespie de grote protagonisten waren.
Na 1960 kwam de free jazz in zwang, waarbij het improvisatie element tot zijn uiterste grenzen werd verkend. Jazz wordt in zekere zin beschouwd als optische muziek. En om deze muziekvorm goed te kunnen begrijpen en te kunnen beleven, is het nodig om jazzmuziek niet alleen te horen, maar vooral ook te zien spelen.

De ontwikkeling

De jazz sloeg al snel over naar andere steden in Amerika. In Chicago ontwikkelde een stijl waarbij nog wel werd geimproviseerd, maar daarnaast kregen de leden van de melodiesectie de gelegenheid om te soleren. Zo ontstonden twee bijzondere jazzpianostijlen: De Ragtime, waarbij bekende melodieen door elkaar werden gespeeld en de Boogie-Woogie, waarbij de akkoorden van het bluesschema in de linkerhand een constant ritmisch patroon kregen. In de loop van de jaren twintig veranderde de jazz doordat de jonge Louis Armstrong de nadruk ging leggen op de virtuoze solokunst.

Met de opkomst van de solovirtuozen werden de jazz bands groter. Het was de tijd van de Big Bands. Een van de belangrijkste leiders van de Big Bands uit de jaren twintig was Duke Ellington. In de jaren dertig verschenen grote orkestformaties en voerden de Swing in, de verheerlijking van het ritme. Hierbij traden solistisch zowel leden van de melodie- als leden van de ritmesectie op de voorgrond.

Aan het eind van de tweede wereldoorlog vernieuwde de jazz zich en werd vrijer: de saxofonist Charlie Parker, de trompettist Dizzy Gillespie en de drummer Kenny Clarke ontwikkelden de Be Bop Naar de jaren ´50 toe werd de Be Bop verdrongen door de Cool, waarbij de aandacht vooral uit ging naar het voortbrengen van mooie instrumentale klanken. Bekende vertolkers van deze stijl zijn de saxofonist Stan Getz en de trompettist Miles Davis.

Tegenwoordig is de jazz, in haar vele vormen, nog steeds populair bij veel mensen. Een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland is het North Sea Jazz Festival, waar gedurende enkele weken de grootste jazzmusici optreden en de fans van diverse jazzstijlen hun hart kunnen ophalen.

Bron: o.a. Wikepedia

Jazz sites en links - Algemeen

Hier vindt u een grote verzameling nieuws en informatie over Jazz.

Klik om naar deze site te gaan.

Documentatie van en over de Nederlandse Jazz muziek.
Het Nederlands Jazz Archief draait op vrijwilligers.

Klik om naar deze site te gaan.

Een platform voor de ondersteuning van marketing & promotie van Nederlandse jazz in het pop-/clubcircuit.

Klik om naar deze site te gaan.

Alles wat leuk en nuttig voor elke Blije Jazz man/vrouw is.

Klik om naar deze site te gaan.

JazzOrkesten.nl heeft als doel een overzicht te geven van zoveel mogelijk jazzorkesten in Nederland. De volledigheid die nagestreefd wordt is uiteraard afhankelijk van de deelname van orkesten. De Herringtown Jazzband staat er in.

Klik om naar deze site te gaan.

Promotie Classic Jazz in de brede zin. Classic Jazz omvat de vele vormen van de traditionele jazz uit de periode 1900-1955 zoals ragtime, hot dance, swing, early bop en cool jazz, mainstream, revival, rhythm & blues, oude blues en gospel.

Klik om naar deze site te gaan.

Jazz clubs waar wij af en toe spelen

Sergeant's Pepper Jazzclub - Enkhuizen

De Sgt.Pepper's Jazz-Club in Enkhuizen bestaat vanaf 1 januari 1993. In de jazzclub in het Peperhuis in het Zuiderzeemuseum worden 10 keer per jaar clubmiddagen georganiseerd. De club kan bestaan door een goed bestuur en de steun van de vele medewerkers die het heeft. Op deze site wordt u geleid langs de vele activiteiten en wordt u voorzien van alle informatie die u nodig heeft.

Klik voor de website

Haagse Jazzclub

Al meer dan 65 jaar sfeervol luisteren naar goede jazz (oude stijlen) in Den Haag.
Iedere zondagmiddag van oktober t/m april live optredens van 14.30 t/m 17.30 uur, zaal open 14.00 uur.
Bereikbaar met openbaar vervoer (tramlijn 1 en bus 21 halte world forum). 2 uren gratis parkeergelegenheid, dansvloer aanwezig.
Locatie: Crowne Plaza Den Haag-Promenade, Van Stolkweg 1, 2585 JL Den Haag. tel. 070-3525161.

Klik voor de website

Zaanse Jazzclub

Deze jazzclub is present op faceboek.

Klik voor de website

Jazz Sociëteit - Zevenaar

Op 10 augustus van het jaar 1992 werd opgericht de Stichting Jazz-Societeit Zevenaar, die zich ten doel stelt:
"Het bevorderen van de Jazzmuziek in het algemeen en in het bijzonder in de regio "De Liemers", door het organiseren van jamsessions en uitvoeringen, en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords." Ook is het accent wat verschoven, was het vroeger een typische Dixieland Club, nu is er regelmatig modernere en gevariëerdere jazz muziek en treden er zelfs Big Bands op!

Per seizoen worden er minstens 8 bijeenkomsten georganiseerd , altijd op de tweede zaterdagavond van de maand, van september tot en met mei, in Careza de Kroon van 20.30 – 24.00 uur. 

Klik voor de website

Jazz at the Rhine Town Club - Wageningen

Elke laatste vrijdag van de maand, van september t/m mei houdt de Jazz at the Rhine Town Club een clubavond met swingende muziek.
Adres: Theatercafé van Junushoff (Plantsoen 3, Wageningen).

Klik voor de website

Doetinchemse Jazzclub - Vethuizen

Deze jazzclub is present op faceboek.

Klik voor de website

Jazzclub Zeist

Het Torenlaan Theater heeft een gezellige en intieme zaal welke plaats biedt plaats aan 150 personen.
Er is een sfeervolle Bar aanwezig en voor de Jazz Club Zeist is er genoeg ruimte om een dansje te kunnen maken! Kortom ook de ideale "nieuwe" locatie voor Jazz Club Zeist!!

Klik voor de website

De belangrijkste doelstelling van jazzclub 'Mardi Gras' is om de inwoners van Oss en de hele regio regelmatig kennis te laten maken met de zogenaamde 'oude stijl'-jazzmuziek. 
Een stijl die veel variaties kent: soms 'reist' u naar New Orleans,   dan weer waant u zich in swingend Chicago.
Alleen kwaliteitsorkesten uit heel Nederland of daarbuiten worden door de jazzclub uitgenodigd op het podium plaats te nemen.

Klik voor de website

 

Irish Pub The Dubliner start een nieuw initiatief in de “kleine Dub”.

Deze al zo gezellige ruimte wordt omgetoverd tot “Hollands Feestcafé De Bonte Koe”.
De muziek die je hier zult horen is voornamelijk Nederlandstalige of van Nederlandse artiesten.

Klik voor de website